DESCRIEREA TEHNICĂ A METODEI DE REABILITARE CURED IN PLACE PIPE (CIPP) CU AJUTORUL RAZELOR ULTRAVIOLETE

Conform standardelor europene și internaționale SR EN 752-5, ISO 11296-1 și ISO 11296-4.


COMPONENTELE LINER-ului

In funcție de agresivitatea lichidului vehiculat, se poate folosi un liner impregnat cu rășini poliesterice (UP) sau vinilester (VE), iar suportul poate fi din fibră de sticlă sau fibră de sticlă cu pâslă.

ECHIPAMENTE NECESARE

  • echipamente de curățare a conductei;
  • echipament de inspectie video a conductelor controlat de la distantă;
  • robot cu comandă la distanță pentru frezarea suprafețelor interioare ale conductei;
  • tren UV;
  • echipamente de calibrare a liner-ului;
  • unitate de by-pass (pompe, furtunuri);
  • echipamente de testare.

LUCRĂRI PREMERGĂTOARE INSTALĂRII

EVALUAREA STĂRII TEHNICE A CANALULUI EXISTENT
Înainte de a începe reabilitarea, conducta se curăță cu ajutorul unei unități de curățare hidrodinamică montată pe un camion. După curătare, conducta este inspectată cu ajutorul unei camere video controlate de la distanță. Imaginile video sunt folosite pentru pregătirea unui raport digital detaliat privind starea tehnică a conductei. Raportul va sta la baza clasificării stării tehnice a conductei gazdă.

 

SELECTARE METODEI DE REABILITARE

Metoda de reabilitare și tipul de liner ales va depinde de mai multe condiții tehnice:  gradul de deteriorare  a conductei gazdă, datele geodezice, nivelul apei subterane comparativ cu baza conductei, traficul auto în zonă, etc. Calculul grosimii linerelor utilizează modulul Young (E) conform DWA-A 143-2 „Reabilitarea sistemelor de drenaj în exteriorul clădirilor. Partea 2: Calcul static pentru reabilitarea conductelor de canalizare și canalizării cu căptușeală și metode de asamblare”.

 

IMPREGNAREA LINER-ULUI

Se face prin vacuum, în condiții controlate.

 

DEPOZITAREA ȘI TRANSPORTUL LA ȘANTIER
Liner-ul este impregnat cu rășină în mediul controlat din fabrică și va fi depozitat în camere întunecate izolate de radiațiile UV. Preluarea de la locul de depozitare la locul de montaj se va face în containere sau cutii speciale ce vor asigura condițiile optime de temperatură și transport.

INSTALAREA

După finalizarea lucrărilor pregătitoare se trage în conducta existentă un liner de alunecare. Căminul de acces se va securiza astfel încât să asigure folosirea echipamentelor în siguranță.

Liner-ul se va trage din cămin în cămin cu o forță și o viteză controlată. Prin intermediul furtunului de presiune se va introduce treptat aer comprimat în interiorul linerului în vederea calibrării poziției acestuia în conducta gazdă, dar și pentru asigurarea unei presiuni optime pe întreaga durată a procesului de polimerizare. Ulterior calibrării liner-ului, se va introduce trenul cu lămpi UV, care emite raze ultraviolete cu o lungime de undă adecvată condițiilor de reabilitare. Liner-ul va fi polimerizat datorită trenului cu lămpi UV care va parcurge întreaga lungime a acestuia, cu o viteză ajustată la dimensiunile conductei gazdă, cât și la grosimea linerului. Procesul se realizează în conformitate cu instrucțiunile și procedurile interne de lucru conform ISO 9001 și se continuă până când linerul este complet întărit. În timpul polimerizării trebuie verificate și menținute în parametri optimi presiunea internă, viteza de deplasare a trenului cu lămpi UV, cât și lungimea de undă a razelor UV.

INSPECȚIA CCTV DUPĂ TERMINAREA INSTALĂRII

TESTE

conform standardelor EN ISO 11296-1, 11296-4 and EN 1610.


DOMENIUL DE UTILIZARE

Tehnologia CIPP UV ​​este una dintre cele mai moderne și avansate metode. Linerele pentru CIPP UV sunt în continuă dezvoltare având mereu îmbunătăți atât parametrii de rezistență, cât și cei de etanșeitate. Utilizarea materialelor prime de cea mai înaltă calitate permite reducerea grosimii liner-ului ce are ca avantaj reducerea minimă a suprafeței portante a conductei, iar sistemul de control al parametrilor procesului de polimerizare garantează un produs final de cea mai înaltă calitate. Timpul scurt al procesului tehnologic de instalare și polimerizare a liner-ului face ca această tehnologie să fie cea mai recomandată pentru mediul urban.

 

Gama de diametre: DN 200 – DN 1700

Rețele de canalizare fără presiune, rețele de apă sub presiune, racorduri de canalizare până la DN 300.


REMEDIERE

După caz, defectele sunt remediate cu ajutorul unui robot de frezare controlat de la distanță și/sau prin metoda de reabilitare locală, utilizând segmente scurte de liner impregnat și umflat pe poziție cu ajutorul unui obturator pneumatic.